Sós vizes medencénk jótékony hatasai
A tengerekben vagy éppen magas sótartalmú termálvizekben való fürőzésnek több féle elönyös hatása is van az emberi szervezetre.
A vízben lévő só ugyanis a bőrre lerakódva egyfajta különös ingerhatást okoz, ez tágitja az ereket, serkenti a keringést, de fókozodik a sejtek anyagcseréje is. ű
A bőrbetegségben szenvedőknek jó hír, hogy a sós víz eleve természetes fertőtlenítő hatással rendelkezik ami enyhíthet egyes panaszokat. akinek viszont semmi ilyen baja nincs, az is tapasztalhatja, hogy a sós vízes fűrdés után puhábbá, rugalmasabbá válik a bőre.Mire lehet jó a sós vizes fürdő?
1. Jó hatással van a bőrre:
Tiszta és természetes formájában használva, a sós vizes fürdőben sok olyan tápanyag és ásványi anyag található, amely megfiatalítja a bőrt. Olyan ásványi anyagokat tartalmaz ugyanis, mint a magnézium, kalcium, bróm, nátrium és kálium, amelyek a bőr pórusain keresztül szívódnak fel. Ezek nem csak megtisztítják a bőr felszínét, de egészségessé és ragyogóvá is teszik.
2. Segíti a méregtelenítést:
A sós fürdő segíti a bőr méregtelenítését. A meleg víztől megnyílnak a pórusok, így az ásványi anyagok mélyebben a bőrbe tudnak hatolni és mélyebben tisztítják a bőr. A sós fürdő megszabadít a méreganyagoktól és baktériumoktól, amelyek a nap folyamán a bőrön keresztül szívódtak fel, így a bőr fiatalos kinézetű marad.
3. Fiatalosabb kinézet:
A sós fürdő rendszeres használatával csökkenthető a ráncok megjelenése, mivel a fürdőtől a bőr puha és rugalmas lesz. A sós fürdő ugyanis jó hatással van a bőrre és kiegyensúlyozza a bőr hidratáltságát.
4. Kezelhető vele számos probléma:
A sós fürdő azonban nem csak a bőrre van jó hatással, mivel fontos szerepet játszik az olyan komoly állapotok kezelésében, mint a degeneratív ízületi gyulladás és az íngyulladás. A sós fürdővel ezen kívül a viszketés és az álmatlanság is kezelhető.
5. Mentális egészség:
A sós fürdő azonban nem csak a fizikális, hanem a mentális egészségre is pozitív hatással van. Egy sós fürdő után az ember nyugodtabbnak, boldogabbnak és ellazultabbnak érzi magát. A sós fürdő kiválóan enyhíti a stressz.
6. Bőrradír:
A bőr radírozásával a bőr egészséges és szép maradhat – a sós fürdő pedig segít mindezek elérésében. Bizonyos sós fürdők, mint például a foszfátos fürdő, tisztító hatású. Ezzel puhítja a kérges bőrt és elősegíti a bőrradírozást.
7. Kezelhető vele a savasság:
A savasság az egyik leggyakoribb probléma, amivel a ma emberének szembe kell néznie. A drága gyógyszerek helyett azonban választhatja a sós fürdőt is. A sós fürdő lúgos hatású, ezért csökkenti a szervezet savasságát – a szervezetben található méreganyagok az ozmózis során a sós fürdőbe jutnak, az ásványi anyagok pedig felszívódnak a bőrön keresztül. Ezzel csökkenthető a szervezet savassága és fenntartható a bőr pH szintje.
8. Jó hatással van a láb izmaira:
A láb mozog napközben a legtöbbet, de sajnos ez a testrész a legjobban elhanyagolt is. Gyakran alakul ki lábfájás vagy hólyagok, a sós fürdő azonban enyhíti az izomfájdalmat és az izmok merevségét, valamint semlegesíti a lábszagot.
9. Hidratálja a bőrt:
A sós fürdőben magnézium található, amely visszatartja a bőrben a vizet. Ezzel hidratálja a bőrt és serkenti a bőrsejtek növekedését.
10. Izomfájdalom és görcsök:
A sós vizes fürdő megakadályozza a görcsök újbóli kialakulását. Ezenkívül kezelhetőek vele az izomfájdalmak és –görcsök, amelyek az ízületgyulladás, cukorbetegség vagy más sportolási sérülés miatt alakulnak ki.

IMG_9795
Gyógymaszázs: 
A gyógymasszázs vagy orvosi masszázs orvosi rendelvény alapján végzett masszázskezelés. A kezeléseket nem az orvos végzi hanem a gyógymasszőr illetve gyógytornász.
Többnyire terápiás célzattal adják (15-20 masszázskezelés) és rendelőintézetekben, gyógyfürdőkben lehet igénybe venni.
A kezelések célzottan történnek. Többnyire a megbetegedett testrészt (térdet, vállövet, nyakat) masszírozzák 10-15 perces időtartamban.
Technikája szerint létezik:
Svéd vagy klasszikus masszázs (mozgásszervi panaszokra)
Reflektorikusan ható:
Kötőszöveti masszázs
Szegment masszázs (belgyógyászati panaszokra is) valamint a kézi nyirokmasszázs lymphodinamikus vagy lymphostatikus panaszokra.
IMG_9867
Sókamra: 
sóterápia szinte mindenkinek ajánlott, hiszen amellett, hogy rendkívül kedvező hatással van a légúti megbetegedésekre, egészséges embereknek is használ, hatására az állóképesség és a teherbíró képesség fokozódik.
A sókamrában a párolgó sótartalom kétféle hatást fejt ki. Egyrészt puhítja a bőrt, másrészt belélegzés útján gyulladáscsökkentő hatása is közismert.
Rendszeres használatával tisztítja a tüdőt és a hörgőket, de látványosabb javulás az asztmás és az allergiában szenvedő betegeknél is megfigyelhető.
IMG_1067