Efectele benefice a piscinei cu apă sărată:
Se ştie din timpuri străvechi că izvoarele de apă au reprezentat o sursă de viaţă şi de energie pentru oricine a încercat să le valorifice; fie prin tratament, fie prin consumul obişnuit.
În apă au apărut primele forme de viață. Fără apă, este evident, pământul nu s-ar fi putut forma. De aceea, apa este considerată gazda genezei tuturor lucrurilor și ființelor. Apa este cunoscută în toate religiile ca fiind purificatoare și unul dintre cele cinci elemente fundamentale ale naturii.
Cu atât mai apreciată este forma sărată a apei de izvor, utilizată pentru remedii naturiste și terapii recomandate de către medicii specialiști.
Apa din bazine are o temperatură constantă, de 33 de grade Celsius, care produce efectele antialgice (prin modificarea percepției dureroase și relaxarea musculară). Această apă sărată caldă produce vasodilatație periferică (scade tensiunea arterială) și menține ritmul cardiac constant.

Apa sărată poate fi folosită și la inhaloterapie, în diferite afecțiuni ORL.
Nu există risc de contaminare în bazinele cu apă sărată.

INDICAȚII ȘI CONTRAINDICAȚII TERAPEUTICE PENTRU TRATAMENTE CU APĂ SĂRATĂ
Afecțiuni reumatismale degenerative: spondiloza cervico – dorso – lombară, coxartroza, gonartroza, artrozele articulațiilor mâinii.
Afecțiuni reumatismale de tip inflamator: artropatii reactive, spondilita ankilopoietică, poliartrita reumatoidă, artritapsoriazică, sechele post-reumatism articular acut.
Afecțiuni reumatismale abarticulare: periartrite scapula-humerale, coccigodinii, miogeloze etc.
Stări postoperatorii sau posttraumatice: posttraumatism cranio-cerebral sau vertebral – medular, artroplastii (proteze de umăr, șold sau genunchi), hipotrofii musculare, redoriarticulare, pseudoartroze etc.
Afecțiuni ale sistemului nervos periferic: radiculopatii, polineuropatii, pareze, paralizii.
Afecțiuni ale sistemului nervos central: tetrapareze, parapareze, scleroză multiplă, boala Parkinson, hemiplegii, hemipareze de diferite cauze, sechele dupa poliomielită etc.
Afecțiuni vasculare periferice: tulburări ale circulației venoase periferice, limfedeme.
Băile cu apă sărată sunt un remediu foarte bun pentru persoanele care suferă de oboseală sau stres.
Curele cu apă sărată nu sunt însă benefice pentru toți bolnavii. Băile de acest tip sunt interzise pacienților care au febră, celor cu boli inflamatorii în puseu acut, infecțioase, cancer, dar și persoanelor cu hipertesiune arterială necontrolată terapeutic.

După 5-8 zile, pot să apară efectele ”crizei balneare” (cefalee, astenie, adimanie, insomnie, palpitații).

Se recomandă:
– două cure pe an, a câte 10-12 băi, fiecare cură la un interval de 6 luni
– o baie să nu depășească 30 de minute

IMG_9795
Masaje terapeutice:
Un masaj poate ajuta, cu siguranță, pe oricine să se relaxeze. Cu ajutorul unui masaj, se pot explora multiple beneficii pentru sănătate.
Ce este masajul?
Masajul este un termen general pentru acțiunea de presare, frecare si manipulare a pielii, mușchilor, tendoanelor și ligamentelor. Terapeuții în masaj folosesc, de obicei, mâinile și degetele pentru masaj, dar pot utiliza și antebrațele, coatele si chiar picioarele.
Tehnicile de masaj variază de la tehnici ușoare, la cele care presupun presiuni profunde.
Există mai multe tipuri diferite de masaj, printre care:
– masajul suedez – această este o formă ușoară de masaj în care este implicat contactul indelungat cu pielea, dar și framântări, netezire, fricțiune, mișcări profunde, vibrații în scopul relaxării și energizării.
– masajul profund al țesuturilor – aceasta este o formă ușoară de masaj în care se foloseste presiune mai puternică ce vizează straturile profunde ale mușchilor și țesutului conjunctiv, de obicei, în scopul tratării leziunilor musculare provocate de diverse accidente.
– masajul sportiv – acesta este similar cu masajul suedez dar este orientat către persoane implicate în activități sportive pentru a preveni sau a trata leziunile acestora.
– terapia prin masaj a punctelor de declansare – masajul se concetrează asupra punctelor de declansare sau zonelor sensibile ale fibrelor musculare inguste care se pot forma în muschi, în urma leziunilor sau a suprasolicitării fizice.
Beneficiile masajului:
Masajul oferă abordarea non-invazivă și umanistă bazată pe capacitatea naturală a organismului de a vindeca.
Iată care sunt beneficiile masajului regulat:
– intensifică circulația, iar organismul furnizează mai mult oxigen și substanțe nutritive în țesuturi si organele vitale
– stimulează fluxul limfatic, sistemul natural de apărare al organismului, impotriva invadatorilor toxici. De exemplu, la pacienții cu cancer de sân, s-a demonstrat că masajul ajută la multiplicarea celulelor care luptă împotriva cancerului
– intensificarea circulatiei sanguine la nivelul sistemului circulator și a celui limfatic
– relaxează mușchii răniți și suprasolicitați
– reduce spasmele și crampele
– crește flexibilitatea articulatiilor
– scurtează perioada de recuperare, ajută la pregătirea pentru antrenamente intense și elimină durerile ulterioare ale sportivilor
– eliberează endorfine (analgezice naturale ale corpului) – masajul este folosit în boli cronice și in recuperarea după prejudicii dar și în urma intervențiilor chirurgicale pentru a controla și calma durerea
– reduce aderențele post-chirurgicale și edemul și poate fi utilizat pentru diminuarea și realinierea țesutului cicatricial după ce vindecarea a avut loc
– îmbunătățește flexibilitatea și scade disconfortul în cazul pacienților care suferă de dureri minore de spate
– calmează durerile persoanelor care suferă de migrene și scade probabilitatea necesitații medicamentelor
– împlică exerciții fizice și de stretching pentru mușchii atrofiați
– scurtează travaliul femeilor însărcinate, amelioreaza depresia și anxietatea și grăbește recuperarea.
Dincolo de beneficiile obținute în cazul condițiilor specifice sau a unor boli, unele persoane se bucură de masaj pentru că implică un confort și un sentiment de grijă și de plăcere.
În ciuda beneficiilor sale, masajul nu trebuie să înlocuiască ingrijirea medicală periodică. Atunci când o persoană urmează să facă masaj terapeutic trebuie să discute înainte cu medicul și să urmeze toate recomandările acestuia.
Riscurile masajului:
Masajul se face, în general, în condiții de siguranță, atât timp căt este efectuat de către un specialist instruit în terapia masajului. Se va anunța medicul în cazul în care pacientul prezintă:
– dureri sau alte simptome inexplicabile
– arsuri sau răni deschise
– cancer
– cheaguri de sânge
– fracturi
– artrită reumatoidă
– osteoporoză severă
– sarcină.
Unele forme de masaj pot determina apariția unei ușoare febre musculare, a doua zi, dar masajul nu trebuie să fie dureros sau inconfortabil. Dacă oricare dintre tehnicile de masaj vi se par dureroase sau neplăcute, spuneți imediat acest lucru terapeutului.
Cele mai grave probleme rezultă în urma aplicarii unei presiuni prea mari în timpul masajului. În cazuri rare, masajul poate provoca:
– sângerare internă
– leziuni ale nervilor
– paralizie temporară
– reacții alergice la uleiuri sau loțiuni de masaj.

O sesiune de masaj poate dura între 15-90 de minute, ăn funcție de tipul de masaj și de timpul pe care pacientul îl are la dispoziție. Nu contează ce tip de masaj alege, important este ca dupa masaj să fie relaxat și calm.

Considerați și utilizați masajul ca orice alt instrument de îngrijire a sanatații. Masajul nu este doar un mod de a vă simți bine și răsfățați ci un mod prin care starea generală de sănătate poate fi îmbunătățită.

IMG_9867
Camera cu sare: Aerul rece și poluarea cauzează afecțiuni respiratorii severe, în special la copiii mici.

Una dintre cele mai eficiente metode de a preveni și a trata aceste tulburări este salinoterapia (haloterapia), care curăță căile respiratorii, întărește imunitatea, detoxifică organismul și regenerează pielea.
Mai bună decât în bucate
Sarea are proprietăți complexe și efecte de lungă durată. Terapia cu sare a fost dezvoltată la începutul secolului al XX-lea, când oamenii din localități în care se aflau saline naturale au observat că minerii nu aveau probleme respiratorii. Acest aspect le-a atras atenția oamenilor de știință, care, de-a lungul multor decenii, au punctat proprietățile sării și au alcătuit terapii structurate cu sare.

Acțiune și alte beneficii
Salinoterapia presupune expunerea la aerosoli salini și inhalarea acestora între 20 și 30 de minute zilnic, în funcție de afecțiune sau beneficiul dorit. După inhalare și/sau expunerea la acest mediu, particulele saline se depun parţial pe căile respiratorii superioare sau pe piele, precum și pe organele inferioare ale aparatului respirator (laringe, bronhii, alveole pulmonare) și ajută la fluidificarea mucusului (se elimină mai uşor), îndepărtarea toxinelor, impurităţilor şi microorganismelor care provoacă boli ale aparatului respirator, refacerea elasticităţii membranelor celulelor, curăţând astfel căile respiratorii de focarele de infecţie atât la adulţi, cât și la copii. O cură eficientă trebuie să aibă 15 şedinţe, efectuate în zile consecutive, și se repetă ori de câte ori este nevoie. Aerosolii salini tratează probleme precum astmul bronşic, rinita, sinuzita, rinita alergică, bronşita, răceala sezonieră, laringita, pneumonia, amigdalita cronică, alergiile, afecţiuni ale pielii (acnee, dermatite, eczeme, psoriazis), ajută la întărirea imunităţii organismului. Studiile de specialitate (cel mai recent la noi în țară, „Actualități în terapia salină”, de dr. conf. Călin Dorgo) arată că procentul de vindecare și ameliorare înregistrat în urma curelor de salinoterapie este de 87%. Mai mult, curele efectuate de două ori pe an reglează tulburările de metabolism, spre exemplu problemele cauzate de sforăit, stres, disfuncţiile tiroidei, meteosensibilitatea şi chiar insomnia.

Inedit
Salinoterapia reprezintă inhalarea a peste 37 de elemente chimice deodată – o mulţime de minerale şi particule care participă la normalizarea celor mai importante procese fiziologice ale organismului, la minera­lizarea şi hidratarea lui. Printre cele mai însemnate elemente ale sării, benefice organismului uman, se numără iodul, fierul, magneziul, calciul, potasiul, sodiul, seleniul, litiul și magneziul.

Aerosolii salini sunt eficienți și în cazul fumătorilor sau foștilor fumători. Stimulează eliminarea secrețiilor de la nivelul bronhiilor, reduc simțitor iritațiile și inflamațiile, calmează tusea și accelerează eliminarea particulelor conținute de fumul de țigară depuse pe tractul respirator și grăbesc vindecarea și regenerarea căilor respiratorii.

Pentru cei mici
Medicii pediatri sfătuiesc părinții să-și ducă micuții în saline naturale începând cu vârsta de un an.
În funcție de afecțiuni, copiii pot petrece de la 15 minute până la câteva ore în salină, iar pentru un tratament complet, au nevoie de 7-10 ședințe.

Este important de știut că, atunci când mergem cu copiii la salină, trebuie să fim pregătiți cu batistă sau un aspirator nazal. Medicii alergologi recomandă ca micuții să sufle nasul cât mai des, întrucât aerul din salină favorizează eliminarea secrețiilor, iar dacă acestea nu sunt date afară, copiii riscă să facă infecție din cauza inflamării sinusurilor.

Natural Vs Salină
Din dorința de a beneficia de această terapie și din pricina unui număr mic de saline naturale, de-a lungul anilor, au apărut multe saline artificiale. În România, în 2009, s-a dezvoltat inclusiv un întreg lanț de saline, ai căror proprietari oferă oricui posibilitatea de a deschide o salină în propriul oraș. Curele din salinele artificiale, spre deosebire de cele naturale, durează mai puțin și, spun proprietarii, au efect mai rapid. O ședință de salinoterapie artificială ține 45 de minute și începe la oră fixă. Cantitatea de aerosoli salini inhalați într-o ședință este echivalentă cu patru ore de stat într-o salină naturală sau cu o zi petrecută la mare. Mecanismul și construcția unei saline artificiale au devenit relativ simple în ultimii ani, astfel încât camere pentru astfel de terapii au apărut și în cadrul centrelor spa. Medicii specialiști avertizează însă că unele saline artificiale nu sunt eficiente ori nu sunt bine întreținute și este foarte greu să afli care dintre ele are efectul dorit. Pentru a nu risipi timp, energie și bani, medicii recomandă ca orice pacient apt și dornic de terapie cu sare să se deplaseze pentru o primă cură la una dintre cele mai bune cinci saline naturale din țară: Târgu Ocna, Ocnele Mari, Praid, Slănic Prahova, Turda.

Contraindicații
Salinoterapia este contraindicată persoanelor cu afecțiuni respiratorii în stadiu avansat (tuberculoză pulmonară activă), boli neoplazice, hipertensiune arterială necontrolată, insuficiență cardiacă ori renală, transplant renal, cancer bron­hopulmonar, boli infectocontagioase, sarcină, infarct miocardic recent, boala Basedow, cord pulmonar cronic decompensat, epilepsie și alte afecțiuni neurologice care evoluează prin pierde­rea cunoștinței, angină pectorală, hemoptizie (tuse cu sânge), insuficiență respiratorie, cardiopa­tie cronică ischemică decompensată, micoze pulmonare, claustrofobie, astm sever acut sau hemoragii.
IMG_1067